חפש בבלוג זה

יום ראשון, 26 בינואר 2025

לאן נעלמה אהבת הדעת? טור כאוב על משבר החינוך / שניאור רוכברגר

"תגיד," שאל אותי ראש ישיבה קטנה ותיק בכאב, "איפה היום אנשי החינוך שפעם היו לנו? אתמול נכנסתי לשיעור של ר״מ חדש. באמצע שיעור הוא עצר כדי לענות לשיחה בטלפון. אחר כך המשיך לדבר, אבל העיניים של התלמידים כבר היו במקום אחר. בערב התקשרתי למשגיח שלי מהישיבה הקטנה, שעכשיו הוא כבר מעל גיל שמונים שגם בעידן הפלאפון, כשהוא יצא למסור שיעור - הפלאפון נשאר בבית או כבוי. הוא עדיין זוכר את השמות של כל בחור מהמחזור שלי, עדיין שואל עליהם. זה לא רק עניין של זיכרון - זו אהבה, זו מסירות, זו תשוקה אמיתית לחינוך."

השיחה הזו, שהתקיימה לפני כמה שבועות, לא מרפה ממני. היא מבטאת תהליך עמוק ומדאיג שמתרחש במערכת החינוך שלנו. בעשור האחרון, איכות המועמדים להוראה בכל המגזרים צנחה באופן דרמטי. במגזר החרדי המצב גם הוא חמור: האברכים המצוינים נשארים בכוללים או מוצאים תעסוקה ״שווה״, הנשים המוכשרות פונות להייטק ולראיית חשבון, ומערכת החינוך נותרת עם מי שלא מצא אפשרויות אחרות. ישנם עדיין מי שמתנחמים במחשבה שהחינוך החרדי עדיין מושך כוח אדם איכותי, אך מי שמכיר את השטח יודע שאנחנו כבר עמוק בתוך משבר.

מקצועות מסוימים בשדה החינוך כבר נמצאים במצב קריטי. בגיל הרך, למשל, המחסור בגננות איכותיות הולך והופך למשבר של ממש. במקום שהמוכשרות ביותר יחנכו את ילדינו בשנים המעצבות והקריטיות הללו, אנו עדים לירידה מדאיגה באיכות הצוותים החינוכיים בגנים. זו תופעה מסוכנת שתוצאותיה יורגשו עוד שנים רבות. כחלק מההידרדרות בכמות המועמדים, בינתיים אנחנו כבר משלמים מחיר כבד באיכות החינוך.

איני מדבר כאן על למידה והישגים לימודיים. אני מדבר על המהות הבסיסית ביותר של החינוך: על היכולת ליצור קשר משמעותי עם תלמידים, להנחיל ערכים, ליצור שיתוף פעולה מיטיב עם ההורים, ולעצב אישיות. זו לא תופעה נקודתית במוסד זה או אחר. זהו תהליך עמוק שמתרחש בכל המערכת, בכל המגזרים, בכל הגילאים. אין טעם להפנות אצבע מאשימה למישהו ספציפי - אנחנו כחברה הפסקנו להעריך ידע, חכמה והתפתחות מתמדת בשדה המקצועי. וגם אצלנו לעיתים אף אחד לא בודק איפה המורה הזה למד, מה הוא למד, איזה הכשרה יש לו. כלום. על צימר ליומיים לחופשה הקרובה אנחנו מבררים יותר לעומק. לפני שנה יצא לי לפגוש בגינה עירונית איש חינוך צעיר ונמרץ וכששאלתי אותו איפה הוא למד, הוא אמר לי שהמנהל שלו נתן לו מתנה ספר טיפים, וזו ההכשרה שלו כרעבע כיתה ד׳ בחיידר מכובד בעיר התורה והחסידות. אוי לאוזניים.

אבל הבעיה לא רק חונה אצל המנהלים. גם המוסדות המכשירים את המחנכים של המחר מוצאים את עצמם בעמדה בלתי אפשרית. הם מנסים להתמודד עם תופעה חברתית עמוקה (שמתרחשת גם בציבור הכללי), הם מנסים לשים אצבע בשיטפון של שינוי ערכים מהותי וירידה דרסטית במעמד המורים, וכל זה בלי שום יכולת אמיתית לעצור את הרכבת הדוהרת הזו. הם נאלצים להתפשר, להוריד רף, להסתפק בפחות - כי זו המציאות שהם מקבלים. המועמדים החלשים ביותר עם המוטיבציה הנמוכה ביותר, ועם הדרישות הכי הזויות: שיהיה כמה שיותר מהר, קל, ומהבית (לטעמי אלו פרמטרים טובים להזמנת פיצה אך לא להכשרה לתפקיד שנפשות תלויות בו). אז הנה התוצאות, בחלק מהמסגרות הלמידה מתרחשת מרחוק ללא מצלמות פתוחות, כשחלק מהמשתתפים בשיעורים עושים זאת תוך כדי טיגון שניצלים, עם ילדים על הברכיים או תוך ניהול שיחות טלפון אחרות. אנחנו ״עושים צחוק״ מההכשרה לחינוך ומהחינוך עצמו, ואנחנו עלולים לשלם על זה בתשלומים עם ריבית לאורך שנים. הבדיחה הזו היא על חשבון הילדים שלנו.

ובגלל שהבעיה היא חברתית ורחבה, חשוב להדגיש כאן: השינוי לא יכול לבוא מלמעלה או מבחוץ אלא חייב לצמוח מבפנים: מההורים שיתעקשו על חינוך איכותי לילדיהם, מהמורים שיחזרו להיות צמאי דעת, מאנשים ראויים שיבחרו במקצוע החינוך, מהמנהלים שיעמדו על איכות הצוות החינוכי והכשרתו, ומהרבנים שיזכירו לנו את החשיבות העליונה של חינוך הדור הבא. רק שינוי תודעתי עמוק כזה יכול להציל את המערכת.

למחנך חרדי לא מספיק להכיר את תחום החינוך כתלמיד לשעבר. מי מאיתנו היה שולח את ילדו לרופא שלמד ברפרוף אנטומיה בסיסית דרך הזום, או למנתח שעבר הכשרה מעשית חלקית ונרדם בשאר הזמן או ש"חתמו לו" שהוא עשה הכשרה בשעה שהוא השגיח על כשרות בשביל השלמת הכנסה? ברור לכולנו שרופא חייב ללמוד לעומק את מקצועו, לעבור הכשרה מעשית מקיפה, להתמחות תחת פיקוח צמוד. אז איך בחינוך, שעוסק בנפש הילד ובו נדרש מהצוותים הרבה יותר ידע מורכב ועמוק (בשונה מרפואה אין ספר ברור לכל בעיה, אין פרקטיקה בדוקה ונחקרת לכל מהלך חינוכי, אין מחשב שמחשב מינונים ואין תהליך בקרה שמגן מטעויות) דווקא פה אנחנו מוכנים להתפשר? כשם שרופא נועד לרפא גוף, כך מחנך נועד לרפא נפש (ובמיוחד בדורנו שבו החינוך נצרך להיות תהליך נפשי מכיל ומצמיח ולא רק למידה), וניתנה רשות לרופא לרפא, בתנאי שעשה הכל ולמד בכדי להיות ראוי לתואר זה. בדורנו מחנך חייב ללמוד פדגוגיה באופן מעמיק ומסודר. הוא חייב להבין את נפש הילד, את שלבי ההתפתחות, את המורכבות הרגשית והחברתית של תלמידיו. ״טיפים״ וסיפורי צדיקים הם דבר נפלא - אבל הם לא יכולים להחליף לימוד שיטתי ומעמיק של תורת החינוך. כמו שרופא לומד שנים את גוף האדם, כך מחנך חייב ללמוד את נפש התלמיד. אחרת, איך יוכל להבין באמת את מה שעובר על תלמידיו? איך יוכל לזהות מצוקות? איך יוכל להוביל תהליכי שינוי משמעותיים?

וכאן הבן שואל, אז איך חינכו בדור הקודם בלי כל ההכשרה ה״חדשנית״ הזו? יש לכך תשובות רבות אך המרכזית שבהן היא שפעם הסתמכו על מסורת חינוכית שנשמרה אצל אנשי חינוך יחידי סגולה מלאים בכישרון חינוכי, ולא היו נזקקים לכל כך הרבה כאלו. היום, עם צמיחת מערכת החינוך החרדית ובפעם הראשונה בהיסטוריה, הכנסת כל התלמידים למסגרות ישיבתיות, אנו לא יכולים להסתמך על חמישה אנשי חינוך אינטואיטיביים טובים בעיר. אנו זקוקים לעשרות אלפים של אנשי חינוך ראוים הפרוסים בכל הארץ שגם אם אין בידם את הכשרון במלואו, לפחות קיבלו מספיק כלים וידע שיעזרו להם להיות במקום מספק מבחינה מקצועית. לפחות לא להרוס. ופה, בדיוק בנקודה הזו, לאחרונה אנו רואים מורים שמקבלים תעודת הוראה בלי לקרוא אפילו מאמר אחד של חינוך מתחילתו ועד סופו (הכל היום עם AI) ולא המאמר חשוב אלא עצם ההשקעה, הרצון, לא נעים לומר אבל גם היכולת לקרוא תוכן מקצועי ברמה בסיסית. מורים היום יכולים להכנס לכיתה או/ו לקבל תעודה ותואר בלי להתנסות אפילו פעם אחת בהנחיית קבוצת ילדים, בלי לקבל כלים בסיסיים להתמודדות עם אתגרים חברתיים ורגשיים בכיתה. איך הגענו למצב כזה? כל אחד שנפלט מהכולל יכול תוך יומיים לעסוק ב"פך השמן הטהור" שאמור להיות "חתום בחותמו של הכהן הגדול"?

המצב בקרב ההורים, השותפים הלא פחות חשובים, אינו טוב יותר. בסקר שערכנו לאחרונה בקרב 200 הורים במגזר החרדי, רק 15% השתתפו אי פעם בקורס או סדנה להורות. כשנשאלו למה, התשובות היו דומות: "אין זמן", "אין כוח", "יש דברים דחופים יותר". הורים עסוקים בהישרדות היומיומית, בפרנסה, בניהול הבית - והחינוך נדחק לשוליים.

אך לא הכל חשוך ורע ואפילו יש בשורות טובות - למעשה, הכלים המקצועיים והידע החינוכי העומדים לרשותנו היום מתקדמים יותר ויעילים יותר מאי פעם, ומי שבאמת מחפש להתמקצע יכול להגיע לרמות גבוהות מאוד. אנחנו גם יודעים להכשיר מורים טוב יותר מפעם. הבעיה היא שבלי רצון ומוטיבציה פנימית, בלי תשוקה אמיתית לחינוך, כל הידע והכלים האלה נשארים על המדף. והתוצאה? נשירה הולכת וגוברת אצל התלמידים, נשירה הולכת וגוברת אצל מורים שיש להם פוטנציאל, וכפועל יוצא, פגיעה אדירה בדור הבא. ושוב - יש עדיין מחנכים טובים במערכת, אך מה אנחנו עושים כדי להרבות אותם? האם אנחנו כחברה לוקחים את האתגר הזה ברצינות?

הסיפור העגום ביותר לדעתי הוא בישיבות הקטנות, שם מתרחש אולי הפער הגדול ביותר בין האתגרים לבין המקצועיות. רוב מוחלט מהצוותים החינוכיים שם, שמתמודדים עם הגיל הכי קריטי ומורכב, לא עוברים שום הכשרה ושום פיתוח מקצועי. זהו עוול נורא שתוצאותיו ניכרות בשטח: הם חסרים כלים בסיסיים להנעת תהליכי מוטיבציה, להתמודדות עם משברי גיל ההתבגרות, ליצירת קשר משמעותי עם התלמידים. התוצאה היא שהם יכולים לעבוד רק עם "מה שיש" - עם התלמידים שכבר מגיעים בשלים ומוכנים, וכל מי שזקוק לתמיכה נוספת, כל מי שעדיין בתהליך התבגרות - ימצא את עצמו בנשירה, אם גלויה ואם סמויה. והסיפורים על ״פעם״ פחות חשובים כי פעם מי שהגיע לישיבות זה רק מי שרצה וחיפש ללמוד תורה אחרי שכבר התבגר מספיק, אך היום כולם מגיעים לישיבות, ומי יגרום להם להיות בשלים?

אז אנחנו אומרים לעצמנו תמיד שהחינוך הוא "פך השמן הטהור" - הערך המקודש שעליו מושתתת כל המסורת שלנו. אבל האם אנחנו באמת מתייחסים אליו ככזה? האם אנחנו שומרים עליו כראוי? או שמא אנחנו מאפשרים למגמות של תעסוקה ובורגנות לכרסם באיכותו? כשאנחנו מאפשרים לשיקולים כלכליים ונוחות אישית להכתיב את איכות החינוך, אנחנו מסכנים את היסוד המקודש ביותר של היהדות. האיום הגדול ביותר על החינוך אינו מבחוץ אלא כאן מתוכנו. האיום האמיתי הוא לא גיוס ולא שום דבר שנמצא בכותרות הגדולות. האיום האמיתי הוא כאן. פה בשקט נחרבות נפשות. פה הדור הבא נשבר. פה - בדיון ה"משמים" הזה.

נתון נוסף שמעיד על התופעה עוסק בסיבות לבחירה בהוראה. בסקר שערכנו בקרב מתכשרים להוראה, הסיבות המובילות היו: "משרה נוחה" (22%), "מתאים לגידול ילדים" (24%), "אין הרבה אפשרויות אחרות" (38%). רק 6% ציינו "אהבת הוראה" כסיבה עיקרית, ורק 10% דיברו על "שליחות חינוכית".

התוצאות כבר ניכרות בשטח. מנהלים מדווחים על ירידה משמעותית באיכות ההוראה. תלמידים מספרים על שיעורים משעממים, על מורים שאין להם מושג למה הם מלמדים את תחום הידע שהם משובצים בו. הורים מתלוננים על חוסר מקצועיות והתנהלות לעיתים מופרכת מבחינה חינוכית של מורים, ועל היעדר עומק והשקעה בחינוך. ומה נשאר לדור הבא? איזה מודל אנחנו מציבים בפני ילדינו כשאנחנו עצמנו, אנשי החינוך, הפסקנו ללמוד? איך נצפה מהם לפתח אהבת דעת כשהם רואים מסביבם אנשי חינוך שרואים בעבודתם רק מקור פרנסה?

ולכן המצב דורש שינוי דרמטי:
  1. יש להחזיר את הרף המקצועי בקבלה להוראה. לא כל מי שלא מצא עבודה אחרת ראוי להיות מחנך!
  2. תכניות ההכשרה חייבות לחזור להיות מעמיקות, רלוונטיות, ומשמעותיות, עם דגש על פיתוח מיומנויות חינוכיות ולא רק על ידע דיסציפלינרי שבמשך תהליך מואץ השתלט על ההכשרה.
  3. יש לפתח מערך הכשרה מקצועי ייעודי לצוותי הישיבות הקטנות, עם דגש על הבנת גיל הנעורים והכלים להתמודדות איתו.
  4. יש להחזיר את הרצינות להכשרה המעשית: התנסות קלינית משמעותית עם ליווי מקצועי צמוד ומדדים ברורים.
  5. יש לחזור ללמידה פנים אל פנים בהכשרת מורים. חינוך לא לומדים דרך המחשב. למידה מרחוק = רחוק מלמידה!
  6. יש לפתח מסלולי קידום משמעותיים למורים מצוינים, ולתגמל השקעה בהתפתחות מקצועית.
  7. צריך להעמיד את איכות החינוך בראש סדר העדיפויות החרדי, גם במחיר של ויתור על שיקולי נוחות ותעסוקה. ״הטובים - לחינוך״.
עלינו להתחיל לענות תשובות מעשיות לשאלות כמו: האם אנחנו באמת רוצים שהדור הבא יהיה טוב? האם בכלל אכפת לנו מהם? כי אם כן, משהו צריך להשתנות, ומהר. מערכת חינוך שמנוהלת על ידי אנשים שאין להם תשוקה לחינוך ולהתפתחות מקצועית היא מערכת שמחשבת את קריסתה לאחור. היא כבר גוססת רק שהיא עדיין לא יודעת את זה.

הרמב"ם כותב שתלמיד חכם צריך להיות "להוט אחר החכמה". לשם אנחנו צריכים לחתור. זוהי קריאת השכמה. אם לא נתעורר עכשיו, אם לא נחולל שינוי משמעותי באיכות החינוך ובאיכות המחנכים, אנחנו עלולים לאבד דור שלם. והמחיר של זה יהיה כבד מנשוא. אז בואו נתעורר, כולנו! העיירה בוערת, חושו אחים!!

בהצלחה!
שניאור

יום ראשון, 12 בינואר 2025

תיאוריית השינוי בקהילה החרדית

  1. מתוך תוכנית כנס ב"מכון הישראלי לדמוקרטיה"

    האם מדינת ישראל והחברה הישראלית יכולים לאפשר למצב הנוכחי בקהילה החרדית להימשך?

    להבנתי, המציאות שבה מרבית הבנים החרדים אינם לומדים ברמה מספקת מקצועות כמו אנגלית, מתמטיקה, מדעים ואזרחות, פוגעת משמעותית ביכולתם להשתכר בעתיד, ויש לכך משמעות דרמטית על המשק הישראלי כולו.
    כמו כן, שיעור התעסוקה הנמוך של הגברים החרדים בגילאי העבודה, פוגע מאוד גם בהכנסתן של המשפחות החרדיות וגם במשק כולו, ההכנסות של המדינה מהקהילה החרדית כולה פוחתות ותשלומי העברה והטבות כלכליות לכלל הקהילה החרדית עולים.
    גם אי גיוסם של הצעירים החרדים לצה"ל, מהווה אתגר כלכלי ובטחוני משמעותי למדינת ישראל.
    הילודה הגבוהה יחסית של הקהילה החרדית, מגדילה את העלויות הכלכליות של המדינה, ומשנה מבחינה דמוגרפית את הרכב החברה הישראלית. ככל שגדל חלקה של הקהילה החרדית באוכלוסיה הישראלית, כך האתגרים הנ"ל נעשים גדולים יותר.
    בנוסף, התפיסות של חלק גדול מהקהילה החרדית ביחס לסוגיות של אזרחות, דמוקרטיה, הומניזם וליברליזם, מאתגרים מאוד את היותה של מדינת ישראל מדינת חוק דמוקרטית וליברלית.
    בשל כך, להמשך קיומה ושגשוגה של מדינת ישראל מבחינה בטחונית, כלכלית וחברתית, נדרשים שינויים משמעותיים בקהילה החרדית, בתחומי החינוך, התעסוקה, השירות הצבאי, והיחס למדינה.

  2. האם יש שינוי בקהילה החרדית?

    בעניין זה צריך לערוך להבנתי הבחנה ברורה בין מיומנויות (Skills) לערכים (Values). את הסוגיות של תעסוקה, השכלה, חינוך ושירות צבאי, ניתן להגדיר כמיומנויות, ואת היחס למדינה, לאזרחות, לדמוקרטיה, להומניזם ולליברליזם כערכים.
    בתחומי התעסוקה וההשכלה הגבוהה בקרב הקהילה החרדית ניתן להצביע על שינויים משמעותיים בעשרים השנים האחרונות, גם אם ישנו ויכוח לגבי קצב השינוי והאם הוא מספק. בתחום החינוך, ישנם גם כן שינויים, אבל בקצב הרבה יותר איטי. בשירות הצבאי ההתפתחויות אם ישנן הן איטיות מאוד, וישנן גם נסיגות. זהו ככל הנראה הנושא הכי בוער על סדר היום של החברה הישראלית.
    בהיבט הערכי, נראה שהפער בין הקהילה החרדית לכלל החברה הישראלית הוא גדול מאוד. מחקרים מצביעים על פער גדול בהכרה וקבלה של מרבית הערכים האזרחיים, דמוקרטיים, הומניים וליברליים, בין הקהילה החרדית וכלל החברה הישראלית. נראה שהשינויים בתחומי התעסוקה וההשכלה, לא משפיעים כמעט על שינוי בתחום זה.

  3. האם השינויים בקהילה החרדית מתרחשים בקצב מספיק?

    כמדומני שגם האופטימיים בקרב קובעי המדיניות ובקרב חוקרי הקהילה החרדית, סבורים שקצב השינויים בתחום התעסוקה וההשכלה של הגברים החרדים אינם מספיקים, ובוודאי בתחום החינוך והשירות הצבאי. על הפערים בהיבט הערכי, אין למיטב ידיעתי שיח ציבורי, ואין אפילו מי שפועל לשינוי המצב.

  4. מיהו קהל היעד הרלוונטי לשינויים?

    ברור שאלו המבקשים להוביל שינוי בקהילה החרדית בתחומים הנ"ל מעוניינים שהוא יתחולל בכל הקהילה החרדית, אולם השאלה הגדולה היא היכן נכון להשקיע את המשאבים המוקצים לשם כך על ידי המדינה והפילנתרופיה.
    כמדומני, שהדעה הרווחת היא שיש להשקיע את מירב המשאבים והמאמצים בקרב "הזרם המרכזי" (Mainstream) החרדי, מפני שהוא זה שיכול להוביל שינוי בכלל הקהילה החרדית. למיטב ידיעתי, ישנו תיעדוף ברור של המגזר הציבורי ושל הפילנתרופיה, לפעילות בקרב המיינסטרים החרדי, בכל התחומים הנ"ל. לתעדוף זה ישנן מספר נימוקים.
    לטענתי, גישה זו היא טעות אסטרטגית. הסיכויים לשינוי בקרב הזרם המרכזי החרדי הם אפסיים, ומדובר בדרך כלל במראית עין של שינוי. בה בעת, מזניחים את השוליים החרדים, שניתן לפעול בהם באופן משמעותי הרבה יותר. בחירה זו משמרת גם את האפליה הקיימת בקהילה החרדית כלפי קבוצות שונות, כדוגמת נשים, ספרדים, בעלי תשובה, עולים, חרדים מודרנים, משפחות חד הוריות וכיו"ב.
    במחקר המקיף של ד"ר לי כהנר על החרדים בציר שבין שמרנות למודרניות, היא מציבה 60% מהחרדים כנוטים לקצה השמרני, ו-40% כנוטים לקצה המודרני. הסיכויים המשמעותיים לשינוי נמצאים להבנתי בקרב הנוטים למודרניות, אבל המאמצים הגדולים נעשים דווקא בקרב הנוטים לשמרנות.

  5. מהי הדרך להוביל שינויים בקהילה החרדית?

    השאלה הגדולה והמרכזית היא האם ניתן לגרום לשינויים בכפיה ובאופן דרסטי, באמצעות חקיקה, קיצוץ תקציבים ואכיפה, או שכל שינוי צריך להיעשות בשיתוף פעולה, בזהירות ובהסכמה בצורה תהליכית ארוכת טווח. עד היום, המדינה נקטה בעיקר באופן השני, ונראה שהתוצאות מדברות בעד עצמן.
    האם כפייה תביא לתוצאות שונות? ניתן להעלות כאן סברות שונות, אולם נראה שעד כה כמעט לא ראינו את המדינה פועלת באופן זה, בוודאי לא לאורך זמן.
    שאלה מרכזית נוספת, היא האם השינויים בקהילה החרדית יהיו מלמעלה למטה או מלמטה למעלה? כלומר, האם מנהיגות רוחנית וציבורית היא שתוביל את השינויים, או שהם יתרחשו בהחלטות של הפרטים החרדים.
    מניסיוני במשך למעלה מעשרים שנה, מרבית השינויים בתחום התעסוקה, ההשכלה, השירות הצבאי והאזרחי, החינוך, השימוש באינטרנט ועוד, נעשו בעיקר בבחירתם של יחידים, כשנפתחו לפניהם אפשרויות חדשות, שענו על הצרכים שלהם.

  6. האם ניתן להוביל שינוי בלי שותפים מהקהילה החרדית?

    להערכתי, לא ניתן להוביל שינויים בר קיימא ללא שותפים מתוך הקהילה החרדית, וכל ניסיון לכפות שינוי מבחוץ לא יצלח. הקהילה החרדית היא מאורגנת ומנוסה בהתנגדות לשינויים, בוודאי כשהם באים מכפייה חיצונית.

  7. מי הם השותפים הרלוונטיים?

    את השותפים מהקהילה החרדית אני מכנה "חרדים ממלכתיים", אלו הם חרדים המאמינים בתפיסת העולם החרדיות וחיים באורח חיים חרדי, לצד תפיסה אזרחית המאמינה בחשיבותה של מדינת חוק, יהודית ודמוקרטית, משגשגת מבחינה ביטחונית כלכלית ומדעית. חרדים אלו מאמינים בשותפות בין כלל חלקי החברה הישראלית באחריות לקיומה ושגשוגה של המדינה, בשוויון חובות וזכויות, בדיאלוג מתמיד לגבי הנקודות השנויות במחלוקת. נראה שישנה הלימה גבוהה בין החרדיות המודרנית לחרדיות הממלכתית.

  8. מה הם צריכים?

    "החרדיות הממלכתית" אינה מאורגנת כיום, אין לה ייצוג פוליטי, קולה אינו נשמע, אין לה מספיק קהילות ומוסדות, והיא תלויה במידה רבה במנהיגות החרדית הרבנית והפוליטית, שמייצגת בעיקר את החרדיות השמרנית.
    הצעד החשוב ביותר הוא אפוא לסייע לחרדיות הממלכתית להתארגן באופן עצמאי, ולהציג אלטרנטיבה ראויה לחרדיות הקיימת. אלטרנטיבה המבוססת על תפיסת של "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ", שאפיינה בעבר את הקהילה החרדית בגרמניה.